wat is shiatsu

meridianen3Het menselijk lichaam bestaat uit een heel netwerk van meridianen. Een Shiatsu therapeut werkt voornamelijk op 12 hoofdmeridianen en 8 extra meridianen. De hoofdmeridianen zijn verbonden met belangrijke organen in het lichaam, zoals de Levermeridiaan, Maagmeridiaan, Niermeridiaan.

Door de meridianen stroomt energie (qi) en bloed.

Stagnatie van qi in meridianen

Verschillende oorzaken (bijv. stress, emoties) kunnen de energiestroom doen stagneren en voor lichamelijke klachten zorgen. Een stagnatie kan in een deel van de meridiaan of in een enkel acupunt voorkomen. Het aanraken van de stagnatie is soms pijnlijk, maar kan juist ook prettig zijn. Het is van belang de stagnatie op te lossen, zodat de qi weer vrij kan stromen. Het geven van lichte druk met de duim stimuleer je de energiestroom. Het lichaam zal zichzelf in balans brengen door het zelfhelend vermogen.

Een meridiaan is te vergelijk met een rivier. Als er een grote steen in een rivier ligt, stroomt na de steen minder water door de rivier. Omdat in dat gedeelte van de rivier minder water stroomt, kunnen er problemen ontstaan. Zo is het ook met de gestagneerde qi. Als er op een plek te weinig energie stroomt, kunnen er klachten ontstaan.

Alle hoofdmeridianen hebben interne vertakkingen. Zo heeft de hartmeridiaan een vertakking naar de tong. Dit klinkt onlogisch, maar denk aan het gezegde: het hart op de tong hebben.

 

terugbutton

  shiatsu    acupunctuur

Copyright © 2012 - 2024 - foto's: Joanna Vunderink, Petra van der Knaap - website: 1-2-appletree.nl - Alle rechten zijn voorbehouden aan San Bao Praktijk.

Deze website gebruikt cookies voor analytische doeleinden. Uw privacy blijft gewaarborgd. Cookie policy