wat is shiatsu

De Keizer

Het Hart is verantwoordelijk voor de circulatie van bloed door het lichaam. De bloedvaten zijn verbonden aan het Hart en horen volgens de TCM bij dit orgaan. (Denk aan de pompkracht door de aderen). Communicatie en spraak horen bij het Hart. Een interne tak van de Hartmeridiaan loopt naar de tong. Het spreekwoord dat hierbij past: het hart op de tong hebben. Als de Hartenergie in balans is, kom je goed uit je woorden. Stotteren en avasie kunnen door een disbalans van het Hart komen. Dit geldt ook voor mensen die veel en snel praten. Andere hartsymptomen zijn hartkloppingen, veel dromen, niet stil kunnen zitten en angsten.

In de TCM ziet men het Hart als het huis voor de Geest (Shen genoemd). Met de Shen wordt bedoelt het bewustzijn, het denken, slapen, de emoties en het geheugen. De Geest/Shen zal zich prettig voelen als er genoeg bloed in het Hart is. Is er te weinig bloed of is het bloed zwak, kan de geest gaan dwalen. Het gevolg daarvan kan zijn dat je slecht doorslaapt of je onrustig voelt. Veel punten op de Hartmeridiaan kalmeren de Shen.

Onderscheidingsvermogen

De combinatie Hart – Dunne Darm is niet echt logisch en wordt in de TCM niet uitgelegd. Er wordt gezegd dat beide organen in de ontwikkeling van de embryo uit dezelfde weefsellaag voortkomen.

Wat doet de Dunne Darm? Het voorverteerde voedsel uit de Maag komt in de Dunne Darm terecht die het verder afbreekt. Het scheidt het voedsel in een zuiver en onzuiver deel. Het onzuivere deel gaat naar de Dikke Darm en het zuivere deel wordt opgenomen door het lichaam. Niet alleen lichamelijk maar ook op mentaal vlak scheidt de Dunne Darm het zuivere van het onzuivere. Een gezonde Dunne Darm zorgt ervoor dat je goed kunt kiezen.

De Dunne Darm meridiaan wordt vaak behandeld bij schouderklachten rond het schouderblad.

terugbutton

hart dunne darm

Copyright © 2012 - 2021 foto's: Joanna Vunderink, Petra van der Knaap. Alle rechten zijn voorbehouden aan San Bao Praktijk.

Deze website gebruikt cookies voor analytische doeleinden. Uw privacy blijft gewaarborgd. Cookie policy