shiatsu therapeut

Mijn naam is Petra van der Knaap (1965) en ik ben opgeleid als shiatsu therapeut (Qing Bai), herborist (Total Health) en acupuncturist (Total Health).

Shiatsu therapie

Rond mijn 40ste levensjaar kreeg ik de kriebels om iets nieuws aan te pakken. Het grafisch vormgeven was nog steeds leuk maar was geen groot avontuur meer. Een andere wens, leren schilderen, was ook vervuld. Rondkijkend wat er nog meer te leren was kwam ik uit op shiatsu massage therapie. Een behandeling die bestaat uit een zachte manier van masseren sprak mij bijzonder aan. Hoe prettig is het op die manier behandeld te worden aan een lichamelijk ongemak?

Met lichaamswerk had ik me nog nooit bezig gehouden en was meer aanwezig in mijn hoofd. Yogaoefeningen waren een eerste stap en het verrastte me dat mijn beginnende griep met deze oefeningen verdween. Zo ontdekte ik dat het lichaam meer is dan vlees en botten alleen.
Na het basisjaar, het leren masseren, was de therapeutische kant een logische stap. De verdieping maakt de massage interessanter. Het stellen van een diagnose zorgt ervoor dat shiatsu een behandeling is die de oorzaak aanpakt en niet alleen de symptomen voor een tijdje wegneemt.

Traditionele Chinese Geneeskunde

Ik ben onderwezen in de Traditionele Chinese Geneeskunde (TCG of TCM). Het holistische uitgangspunt van de TCM (lichaam en geest kunnen niet los van elkaar gezien worden) was voor mij een reden om voor de klassieke shiatsu therapie te kiezen. Niet alleen naar de lichamelijke klacht kijken maar naar de hele mens.
Shiatsu en de opleiding Westers Medische Basis (bij Qing-Bai) lieten mij de enorme schoonheid van het lichaam zien. Het zit zo goed in elkaar dat het voor mij het mooiste kunstwerk op aarde is. Het moet dan ook met respect behandeld worden. Jammer genoeg zijn we zuiniger op onze nieuwe auto en gaan we met ons lichaam om alsof het een wagen rijp voor de sloop is.

Voor mij is het dan ook belangrijk om goed met de schatten van het lichaam om te gaan. Vandaar dat ik voor het woord San Bao als naam voor mijn praktijk heb gekozen.

Herborist

In 2016 heb ik het diploma herborist (= kruidenkundige) gehaald bij Total Health te Breda. Ik ben onderwezen in de kruiden die bij ons in de natuur groeien. Denk aan Rode Klaver, Paardenbloem, Brandnetel, Smeerwortel, e.d. De opleiding belichtte de kruiden niet alleen voor Westerse aandoeningen maar paste ook de syndromen volgens de Chinese geneeskunde toe. Dat maakt de opleiding uniek in Nederland. Wilt u ondersteuning met kruiden dan kan ik u daarmee helpen.

Acupuncturist

Tijdens een 10-daagse cursus Japanse behandeltechnieken leerde ik naalden zetten met heel dunne naalden. Sinds die tijd combineer ik de shiatsu behandelingen met naalden voor een bepaald aantal acupunctuur punten. Het was even wennen maar van lieverlee vond ik de combinatie shiatsu met acupunctuur zeer effectief. Het gaf iets extra’s aan de behandelingen. Omdat ik maar een beperkt aantal punten mocht prikken startte ik in 2017 de acupunctuur opleiding zodat ik alle punten in het lichaam leerde kennen. De doeltreffendheid van de acupunctuur punten verrast me steeds weer. Drie jaar later haalde ik mijn diploma acupunctuur. Ik heb nu het gevoel een complete TCM therapeut te zijn.

Mijn afstudeer scriptie schreef ik over rouwverwerking. Voor het onderzoek zijn een aantal cliënten behandeld. Acupunctuur kan zeker bijdragen in een proces van rouwverwerking en ik raad mensen aan contact op te nemen als ze problemen ondervinden tijdens dit proces.

Eén van de stages voor de opleiding heb ik in China gevolgd, in het Beijing Massage Hospital.

Bijscholingen

Elk jaar volg ik een aantal bijscholingen om mezelf steeds te blijven ontwikkelen. Dat is vooral erg interessant en leerzaam en vanuit de beroepsvereniging verplicht. De gevolgde bijscholingen waren lessen over gynaecologische aandoeningen (menstruatieproblemen en PMS, menopauzeklachten, borstaandoeningen, borstkanker en vaginale problemen), rugklachten, burn-out, depressie, shiatsu in zitpositie, verschillende bijscholingen over voeding volgens de TCM, slaapproblemen, gelaatsdiagnostiek, ooracupunctuur en Japanse behandeltechnieken.

In het najaar van 2020 volgde ik 5 lessen over effectief pijn behandelen volgens de dr. Tan methode. Bij deze methode kan pijn op alle plekken in het lichaam zodanig worden behandeld dat deze tijdens de behandeling (grotendeels) verholpen is. Als de pijn terugkeert is een volgende behandeling noodzakelijk. Hoeveel tijd tussen de behandelingen zit hangt van de pijnklacht af. Na ongeveer 6 behandelingen moet er een duidelijk resultaat voelbaar zijn.

In dezelfde periode volgde ik een opleiding tot ademcoach bij Annette Weers te Leiden. Ik kan u adviseren over een goede ademhaling en ademhalingsoefeningen aan u meegeven.

 

 

petra vander knaap shiatsu therapeut

 


San Bao de 3 schatten:


Jing het erfelijke materiaal

Qi de levensenergie

Shen het bewustzijn

 

Graag bied ik mensen meer bewustwording over hun lichaam
en een helpende hand om zich beter te voelen.

 

 

PRAKTIJKADRES

Park Zomerlust 136
2435 NG Zevenhoven
06-15280701
www.facebook.com/sanbaopraktijk

 

PRIVACY VERKLARING

 

Geregistreerd lid NWP 1825
Lid RBCZ
Voor klachten: camcoop.nl
AGB code 90-046852
AGB-code praktijk 90-55461
KvK 34368246

 

NWP logo2

RBCZ logo RGB payoff kl

 

 

Copyright © 2012 - 2024 - foto's: Joanna Vunderink, Petra van der Knaap - website: 1-2-appletree.nl - Alle rechten zijn voorbehouden aan San Bao Praktijk.

Deze website gebruikt cookies voor analytische doeleinden. Uw privacy blijft gewaarborgd. Cookie policy