wat is shiatsu

Dit meridiaanpaar is een logische combinatie. De organen zitten beide in het bekkengebied en verzorgen de waterhuishouding. oa. de urine. Bij de TCM is de Nier een belangrijke orgaan. Bij de Blaas is vooral de meridiaan van belang.

Basis van Yin en Yang

De Nier is binnen de TCM de wortel van het leven. Ons erfelijk materiaal, onze basisconstitutie zit hier opgeslagen. De Nieren zijn daarom de basis van Yin en Yang. Een disbalans in het yang van bijvoorbeeld de Milt kan daarom uiteindelijk ook de Nieren aantasten. De Nieren hebben een duidelijke Yin en Yang kant, Nieryin en Nieryang. Net als bij de Milt hebben de Nieren een vuur (Nieryang). Dit vuur heeft zelfs een naam: Mingmen en dit punt zit op je wervelkolom ter hoogte van je navel. Dit vuur kan zwak worden door langdurig over te werken, te veel sex en te koud eten. Klachten als lage rugpijn, koude voeten, zwakke knieën, vocht in de benen of enkels, veel plassen, impotentie of een laag libido krijg je als Nieryang in disbalans is. Nieryin kan ook beschadigd raken door te veel werken, te veel sporten/beweging, te veel studeren en te weinig slaap. Vooral door rust kan NierYin weer herstellen.

Blaasmeridiaan

De meridiaan van de Blaas is de langste in ons lichaam en heeft 67 punten. De meridiaan splitst zich vanaf de nek in tweëen. Daarom lopen er over de rug aan beide zijden van de wervelkolom twee Blaasmeridianen. Pas in de knieholte komen deze 2 weer bij elkaar en gaat de meridiaan als 1 stroom verder over de onderbenen. 

Veel punten op de rug zijn bijzonder omdat ze corresponderen met de organen. Bijvoorbeeld het punt Blaas13 (dat zich tussen de schouderbladen bevindt) is een belangrijk punt voor de Longen. Is dit punt pijnlijk, kan er een disbalans in de Longenergie zijn. Zo is er voor elk orgaan een punt op de rug: Blaas18 voor de Lever, Blaas23 voor de Nieren, enz. Ook heeft de Blaasmeridiaan punten die kunnen helpen bij emoties zoals woede, verdriet, angst, enz. Deze liggen op de tweede Blaasmeridiaan op de rug.

terugbutton

nier blaas meridiaan

Copyright © 2012 - 2021 foto's: Joanna Vunderink, Petra van der Knaap. Alle rechten zijn voorbehouden aan San Bao Praktijk.

Deze website gebruikt cookies voor analytische doeleinden. Uw privacy blijft gewaarborgd. Cookie policy