wat is shiatsu

Master of Qi

De Longen worden in de Chinese geneeskunde ‘The Master of Qi’ genoemd. Qi wordt vertaald met (levens)energie. De energie van de ademhaling komt in de borstkas samen met de energie van het voedsel dat we tot ons nemen. Van daaruit sturen de Longen de energie naar alle delen van ons lichaam. Is de Longenergie te zwak, stroomt er te weinig energie door het lichaam en en ontstaat vermoeidheid.

De ademhaling is de belangrijkste functie van de Longen. In China wordt de energie van de ademhaling die uit de lucht komt de Hemelse Qi genoemd. Ademhaling is voor de Traditionele Chinese Geneeskunde (TCG of TCM) belangrijk. Vandaar dat in China lichaamsoefeningen (Tai Chi of Qi Gong) een onderdeel van de dagbesteding zijn. Bij deze oefeningen speelt de ademhaling een belangrijke rol. Voor mensen met longklachten is het goed buiten te sporten of te bewegen.

Ook de huid behoort tot de Longen. Hieruit is af te leiden dat de Longen als orgaan het meest in contact staat met de buitenwereld (via de neus en de huid) en zodoende erg kwestbaar is voor schadelijke invloeden van buitenaf. Om ons hiertegen te weren, maken de Longen beschermende qi aan.
Duidelijke longklachten zijn veel niezen, hoesten, kortademigheid, verstopte neus, vaak verkouden of grieperig zijn.

Dikke darmmeridiaan

De functie van de dikke darm is het ontvangen van het restmateriaal van voedsel van de Dunne Darm. Dit is het onzuivere deel van eten en drinken. Als dit deel door de Dikke Darm wordt vervoert, zal het orgaan daaruit vocht opnemen en het vaste deel (de afvalstoffen) wordt uitgescheiden.

Dikke darm klachten hebben met de ontlasting te maken: te harde of te zachte stoelgang. De Dikke Darmmeridiaan loopt aan de buitenkant van de arm vanaf van de wijsvinger naar de pols. Van daaruit via de elleboog naar de schouders, de hals, over het gezicht en eindigt bij de neusvleugel. Klachten als tennisarmen, schouderklachten, verstopte holtes in het hoofd of kiespijn kunnen veroorzaakt worden door een stagnatie in deze meridiaan. Constipatie kan gepaard gaan met bijvoorbeeld een tennisarm.

terugbutton

Copyright © 2012 - 2021 foto's: Joanna Vunderink, Petra van der Knaap. Alle rechten zijn voorbehouden aan San Bao Praktijk.

Deze website gebruikt cookies voor analytische doeleinden. Uw privacy blijft gewaarborgd. Cookie policy