wat is shiatsu

De pan

De Maag kun je zien als de pan die op het vuur staat. In de Maag wordt voeding voor het eerst verwerkt en gesplitst. Om dit optimaal te kunnen doen heeft de Maag sappen en vloeistoffen nodig. Dat zit bijv. in gekookte groenten, pap en soepen. Krijgt de Maag te weinig sappen zullen deze elders uit je lichaam gehaald worden. Hierdoor kun je droogteklachten krijgen en last van te veel hitte. Symptomen die hier bij horen, zijn brandend maagzuur, gevoelige maag, behoefte aan koude voedingsmiddelen, droge mond, hongergevoel.
Ook houdt de Maag ervan dat we op regelmatige tijden en met aandacht eten. Dus niet even snel tijdens het werk een boterham naar binnen proppen. Hierdoor kunnen stagnaties van de Maagenergie ontstaan. De Maag kan ook uit balans raken als je te veel eet. Bij eten tijdens het tv kijken kan dit gebeuren omdat je niet met aandacht je maaltijd opeet.

Het vuur

De Milt kun je vergelijken met het vuur onder de pan. Door te veel koude producten te eten en drinken verzwakt dit verteringsvuur. Daardoor koelt het lichaam af en de spijsvetering zal minder optimaal zijn. Aangeraden wordt al het eten en drinken zoveel mogelijk op kamertemperatuur of warmer te nuttigen. Ook in de zomer. De mensen in de Sahara drinken ook geen ijskoude dranken. Om af te koelen drinken ze muntthee. Munt heeft volgens de TCM een thermisch koude werking maar als je het als warme thee drinkt, koelt je verteringssysteem niet af.
De Milt haalt de essentiële delen uit onze voeding die nodig zijn voor de aanmaak van energie en bloed. Is de Milt uit balans, kun je klachten krijgen als vermoeidheid na het eten, losse stoelgang, lusteloosheid, obesitas, zware ledematen, meer dan 3x per dag ontlasting, overmatig veel trek in snoep.

De Milt zorgt niet alleen voor de vertering van ons voedsel maar ook voor ‘vertering’ van informatie die we tot ons nemen. Een gezonde Milt zorgt voor het goed opnemen en onthouden van informatie. Een andere belangrijke eigenschap is het vermogen te kunnen zorgen. Voor anderen maar in eerste instantie voor jezelf.

terugbutton

milt maag

Copyright © 2012 - 2021 foto's: Joanna Vunderink, Petra van der Knaap. Alle rechten zijn voorbehouden aan San Bao Praktijk.

Deze website gebruikt cookies voor analytische doeleinden. Uw privacy blijft gewaarborgd. Cookie policy