wat is shiatsu

Het lichaam bestaat uit een netwerk van meridianen. Daarin onderscheiden zich 12 hoofdmeridianen die corresponderen met hun organen. Daarnaast zijn er 8 extra meridianen. Deze hebben geen verbinding met een orgaan. Twee van deze extra meridianen hebben eigen punten. Dit zijn de Du Mai en de Ren Mai (mai betekent meridiaan). De andere 6 gebruiken punten van de hoofdmeridianen. Zo loopt de Chong Mai via de Niermeridiaan op de buik en borst.
De 12 hoofdmeridianen komen bilateraal voor (aan de linker en rechterzijde van het lichaam); de Ren en Du Mai zijn enkelvoudige meridianen en lopen over de middenlijn van het lichaam.

Het andere verschil met de hoofdmeridianen is dat de extra meridianen geen Qi vervoeren maar bij een overschot wel Qi op kunnen slaan en dit weer aan de hoofdmeridianen afgeven als dat nodig is. Ze vormen een Qi opslagplaats, ook wel een zee genoemd. In plaats van Qi stroomt er Jing door deze 8 meridianen. Jing is en substantie die je kunt zien als het erfelijk materiaal. Het zorgt voor de ontwikkeling en groei van de foetus en is de basis van je conditie. Volgens de TCM vormen deze extra meridianen zich als eerste bij een embryo; de 12 hoofdmeridianen worden in een later stadium gevormd. Door één van deze 8 meridianen te prikken behandel je iemand op een dieper niveau. Dit kan onder andere effectief zijn als meerdere meridiaan systemen zijn aangedaan of als iemand een complex ziektebeeld heeft (denk aan auto-immuun ziektes).

De 8 extra meridianen

Du Mai - zee van yang genoemd omdat alle yange meridianen samenkomen in de Du Mai en deze meridiaan over de yange kant van het lichaam loopt
Ren Mai - heet de zee van yin omdat alle yinne meridianen samenkomen in de Ren Mai en deze meridiaan over de yinne kant van het lichaam loopt
Chong Mai - heeft meerdere namen waaronder de zee van bloed omdat deze meridiaan een verbinding heeft met het bloed van de baarmoeder en dat van het hart
Dai Mai - de gordelmeridiaan; dit is de enige meridiaan die horizontaal loopt en als een riem rond de heupen, buik en rug zit
De Ren Mai en Chong Mai worden vaak voor gynaecologische klachten gebruikt.

De overige 4 
Yang Qiao Mai en Yin Qiao Mai - harmoniseren de linker- en rechterkant van het lichaam
Yang Wei Mai en Yin Wei Mai - harmoniseren intern en extern van het lichaam
Deze 4 meridianen kunnen o.a. helpen bij slaapproblemen.

Du Mai

Deze meridiaan loopt via de wervelkolom over het hoofd en de neus naar de bovenlip en eindigt op de bovenkaak. Punten op deze meridiaan zijn te gebruiken voor rugpijnen, problemen met de wervelkolom, nekpijn, hoofdpijn maar ook om het hoofd rustig te krijgen.

Ren Mai

De Ren Mai loopt via de buik, borst en kin tot onder de onderlip. Je zou kunnen zeggen dat de Ren en Du Mai een cirkel vormen. Er zijn een aantal belangrijke punten voor o.a. spijsverteringsproblemen en menstruatieklachten. Andere punten van de Ren Mai kunnen de Qi laten dalen als iemand bijvoorbeeld te hoog in de borst ademt.

terugbutton

ren mai en du mai meridianen

Copyright © 2012 - 2021 foto's: Joanna Vunderink, Petra van der Knaap. Alle rechten zijn voorbehouden aan San Bao Praktijk.

Deze website gebruikt cookies voor analytische doeleinden. Uw privacy blijft gewaarborgd. Cookie policy