wat is shiatsu

tempelShiatsu therapie is een drieduizend jaar oude manier om ziekte te behandelen. Men gaat ervan uit dat shiatsu uit acupunctuur is ontstaan maar het is logischer aan te nemen dat genezing door middel van aanraking al eerder bestond. Aanraking is immers een vrij natuurlijke reactie bij pijn. Ook vandaag de dag oefenen we druk of wrijving op ons lichaam uit om pijn te verlichten.

Anmo/anma

Acupunctuur werd de belangrijkste behandelvorm in China. Toch was het een vereiste dat een arts in opleiding zich eerst de massagetechnieken eigen maakte vóór hij naalden mocht zetten. Bij het volk bleef massage (wrijven en kneden van meridianen) enorm populair, omdat gewone mensen vaak geen geschoolde arts konden raadplegen. De massage die in China toegepast werd, heet ‘anmo’ (in Japan: anma), wat druk en wrijf betekent. Men gaat ervan uit dat deze vorm van massage in eerste instantie gebruikt werd om warm te worden, omdat het vaak koud was in bepaalde gebieden. Veel later ontdekte men dat anmo ook hielp voor spier- en pijnklachten. Anmo/anma heeft zich in de loop van de eeuwen ontwikkeld. Shiatsu, tuina en sportmassage zijn er uit ontstaan, maar de anma massage wordt nog steeds toegepast.

Preventie

De Traditionele Chinese Geneeskunde (TCG of TCM) was voornamelijk bedoeld als preventie. Door goede voeding en voldoende lichaamsbeweging (tai chi en qi gong) werd ziekte voorkomen. Daarnaast zorgde een arts ervoor dat je gezond bleef. Hij werd daarvoor betaald: als je toch ziek werd, had de arts zijn werk niet goed gedaan en kreeg je de behandeling gratis.

Japan

Japan had nauwe banden met China via de oude handelsroutes. Het heeft acupunctuur en anma van China overgenomen, verfijnd en verder ontwikkeld. Zo ontstond een vorm van drukpuntmassage, die in de buikstreek (hara) werd toegepast om te diagnosticeren en te behandelen. Deze massage werd ampuku genoemd en is nu een van de vele shiatsu technieken. Het was normaal dat shiatsu van ouder op kind werd doorgegeven.

Twintigste eeuw

In de twintigste eeuw was shiatsu geen medische massage meer en werd het een massage voor de adel en toegepast in de badhuizen. Vader en zoon Namikoshi richtten een Kliniek voor Drukpunttherapie op met als doel shiatsu op een westers wetenschappelijke manier te benaderen. Hoewel shiatsu nog steeds op het platteland wordt beoefend, neemt de interesse door de toenemende verstedelijking in Japan af. De meeste ontwikkelingen omtrent shiatsu vinden nu juist in het Westen plaats.

terugbutton

Copyright © 2012 - 2022 - foto's: Joanna Vunderink, Petra van der Knaap - website: 1-2-appletree.nl - Alle rechten zijn voorbehouden aan San Bao Praktijk.

Deze website gebruikt cookies voor analytische doeleinden. Uw privacy blijft gewaarborgd. Cookie policy