wat is shiatsu

yin en yang tekenYin en yang zijn oude begrippen en vormen de basis in de Chinese filosofie. Yang, het witte deel in het teken staat voor de energie (qi) die door de meridianen in het lichaam stroomt. Het is vluchtig, warm, bewegelijk, gaat naar boven. Staat voor daglicht, de lente en zomer, jeugd.
Yin, het zwarte deel, staat voor de basis, het materiële (zoals bloed en botten) is koud, vochtig en rustig. Staat voor de avond en nacht, de winter, ouderdom.

Yin en yang horen bij elkaar

Yin en yang hebben elkaar nodig om voor te bestaan: het bloed in het lichaam heeft het yang, de qi, nodig om te stromen. Anders zou bloed stilstaan. Andersom kan yang niet zonder yin: zonder materiële basis is yang niks. Er moet wel iets te bewegen zijn. Yin en yang kunnen dus niet zonder elkaar.

De begrippen yin en yang lijken tegenpolen van elkaar, maar zijn dat niet. Ze vullen elkaar aan, controleren elkaar, remmen elkaar af en komen altijd voor in relatie tot elkaar: water is een yinne substantie, maar vergelijk je het in relatie met ijs, is water yang. IJs is minder bewegelijk en compacter en zodoende yinner dan water.

Unieke verhouding

Yin en yang zijn dynamische eenheden en zullen altijd in beweging blijven. Dat symboliseert zich in de ‘S’, die de scheiding vormt tussen yin en yang. Een mens bestaat nooit voor 50% uit yin en voor 50% uit yang. Iedereen heeft zijn of haar unieke verhouding. Daarnaast speelt leeftijd ook een rol: kinderen zijn veel yanger dan ouderen. Deze unieke verhouding kan uit balans raken. Dat kan je ziekte noemen, maar kan ook nieuwe mogelijkheden en inzichten geven.

Lees meer over de disbalans: te veel yang...

 

terugbutton

  shiatsu    acupunctuur 

Copyright © 2012 - 2024 - foto's: Joanna Vunderink, Petra van der Knaap - website: 1-2-appletree.nl - Alle rechten zijn voorbehouden aan San Bao Praktijk.

Deze website gebruikt cookies voor analytische doeleinden. Uw privacy blijft gewaarborgd. Cookie policy