voor wie is shiatsu

Ongeveer rond het 50ste levensjaar verandert bij vrouwen hun hormoonhuishouding wat betreft de vruchtbaarheid en menstruatie. De overgang naar een periode zonder menstruatie is volgens de Chinese geneeskunde de periode van de wijze vrouw. Net als bij een zwangermenopauzeschap kan de vrouw bij de menopauze een grote verandering meemaken. Je kunt er veel sterker uitkomen. In de menopauze periode is het aan te raden zorgvuldiger met je lichaam om te gaan; het heeft namelijk meer tijd nodig om reserves op te bouwen. Dat houdt ook in meer ruimte nemen voor de dingen waar je blij van wordt. 

Veel vrouwen kijken er naar uit om niet meer ongesteld te zijn. Helaas gaat de overgang bij veel vrouwen niet zonder symptomen gepaard. De meest voorkomende zijn opvliegers, nachtzweten, slaapproblemen en vaak ook onregelmatige, soms heftige bloedingen. Ook het gewicht neemt toe maar dat heeft een positief effect. Namelijk, in vetcellen wordt oestrogeen aangemaakt wat weer nodig is voor de sterkte van de botten. Een paar kilo extra is dus aan te bevelen. 

Vanuit de Chinese geneeskunde gezien zijn opvliegers, nachtzweten en slaapproblemen hitte symptomen en dus een uiting van te weinig yin. Naast het rustiger aan doen kan aanpassingen aan voeding ook helpen. Alcohol, koffie, chocola en pittig eten zijn (te) warme voedingsmiddelen en kunnen een trigger voor hitte symptomen zijn. Probeer uit of u (één van) deze producten moet vermijden. 

Praktijkvoorbeeld overgangsklachten

Pamela had last van opvliegers en nachtzweten en ze had een slaapprobleem (het inslapen was moeizaam en ze werd een paar keer wakker in de nacht). Ze vertelde er bij dat ze eigenlijk te laat naar bed ging en zodoende te weinig sliep. Ik raadde haar aan om een uur eerder naar bed te gaan en minder alcohol te drinken. Ik prikte punten voor het nachtzweten, slapen en om het yin voeden. Na een paar behandelingen had Pamela geen last meer van nachtzweten en leek het of er minder hitte in haar lichaam zat. Het slapen was nog wisselend maar ze viel sneller in slaap. Na 5 behandelingen kreeg ze alleen in de avond nog een paar opvliegers; in de nacht niet meer. Het eerder naar bed gaan lukte af en toe en haar slaap wisselde per nacht maar was wel verbeterd. Ze werd minder vaak wakker in de nacht en sliep daarna sneller in. Helaas moesten we door Corona na 5 behandelingen stoppen. 

Later vertelde ze dat ze geen alcohol meer dronk, wat haar slaap ten goede was gekomen. 

Ademhalingsoefening om af te koelen

Ga makkelijk zitten
Maak een tuitje van je mond en adem hoorbaar in door dit tuitje
Adem uit door je neus
Doe dit ongeveer 10 ademhalingen of zo vaak als je wilt

 

terugbutton

Copyright © 2012 - 2024 - foto's: Joanna Vunderink, Petra van der Knaap - website: 1-2-appletree.nl - Alle rechten zijn voorbehouden aan San Bao Praktijk.

Deze website gebruikt cookies voor analytische doeleinden. Uw privacy blijft gewaarborgd. Cookie policy