wat is shiatsu


geschiedenis acu2Acupunctuur (acus = naald; punctura = steek) bestaat ongeveer 3000 duizend jaar. In die periode is de filosofie van yin en yang en de 5 elementen ontstaan. Maar er zijn stenen naalden gevonden die 8000 jaar oud zouden zijn. Acupunctuur is waarschijnlijk ontdekt tijdens de verschillende oorlogen. Soldaten masseerden bepaalde plekken op het lichaam of gebruikten stenen schilfers en botsplinters voor verlichting van pijn. Het verhaal gaat dat een soldaat gewond was geraakt door een speer maar genas van een chronische ziekte.

In de 3e eeuw na Chr. verdiepte men zich meer in de acupunctuur punten, hun functie en de precieze locatie op het lichaam. Er ontstond een kaart met de meridianen en hun punten. In de eeuwen daarna is acupunctuur verder onderzocht en uitgewerkt.
Tussen de 17e en 19e eeuw namen Westerse missionarissen hun eigen medische kennis mee en raakte acupunctuur op de achtergrond. In de 19e eeuw was er zelfs een verbod op TCM medicijnen en acupunctuur. Toch bleef een deel van het Chinese volk acupunctuur gebruiken door gebrek aan medische zorg. Pas in 1949 werd in China de TCM kennis nieuw leven ingeblazen.

Acupunctuur in het Westen

Waarschijnlijk werd niet alleen in China acupunctuur beoefend; ook de oudste gevonden Europese mummie had tatoeages, die lijken op acupunctuur punten, op zijn lichaam. Waarschijnlijk is acupunctuur in de 17e eeuw naar Nederland gekomen door de handelsreizen naar Azië. Wiilem ten Rhyne, een Nederlandse arts leerde acupunctuur kennen toen hij een aantal jaar op Deshima (een voormalig kunstmatig eiland in de haven van Nagasaki, Japan) verbleef. Hij maakte daar kennis met een handboek over acupunctuur dat hij met behulp van een Japanse tolk bestudeerde.

Toch zou het nog 3 eeuwen duren voordat acupunctuur in het Westen echt bekend werd. Een bezoek van president Nixon aan China in 1972 heeft hieraan mee geholpen. James Reston, een Amerikaanse journalist reisde met het gezelschap mee. Deze was een jaar eerder in China geweest en kreeg daar een acute blindedarmontsteking. Na de operatie werd hij met acupunctuur voor pijn behandeld. Deze behandeling had succes en hij publiceerde daarover in de krant. Na het bezoek van Nixon verscheen er een artikel over pijnbehandeling in The Journal of America Medical Association. Sindsdien is acupunctuur in het Westen steeds bekender geworden en zijn er veel wetenschappelijke onderzoeken gedaan.

 

terugbutton 

Copyright © 2012 - 2024 - foto's: Joanna Vunderink, Petra van der Knaap - website: 1-2-appletree.nl - Alle rechten zijn voorbehouden aan San Bao Praktijk.

Deze website gebruikt cookies voor analytische doeleinden. Uw privacy blijft gewaarborgd. Cookie policy