praktisch shiatsu

tongdiagnose

De tongdiagnose is een interessante vorm van diagnose. De tong geeft de therapeut een beeld over de constitutie van een persoon en laat zien waar een disbalans te zien is. Op de tong zijn alle organen zichtbaar. Bijvoorbeeld voorin de tong bevinden zich het Hart en de Longen, achterop de Blaas, Nieren en Darmen.

Vorm, kleur, beslag en vochtigheid

Een TCM therapeut kijkt naar de vorm van de tong (te groot, te klein, gezwollen), de kleur van de tong (te rood, te bleek, paarsig), de kleur van het beslag dat op de tong zit en waar dit zit of de tong te droog of te nat is. Ook kleine of grotere scheuren (cracks) in de tong geven een aanwijzing. Zo kan een kleine scheur op de longzone aangeven dat iemand in het verleden een longontsteking heeft gehad.

Tong niet poetsen

Het tongbeeld verandert langzaam. Kleur en beslag veranderen sneller maar diepe cracks zullen niet verdwijnen (daar is toch een stuk tong verdwenen). Ondanks de langzame verandering is het van belang bij iedere behandeling naar de tong te kijken. Als er kou in het lichaam is gekomen kan de tong er bleker uit zien dan normaal. Het is voor mij belangrijk het beslag op de tong te kunnen zien en daarom raad ik u aan de tong minstens 3 dagen voor de behandeling niet te poetsen.

 

terugbutton

Diagnose stellen

Copyright © 2012 - 2024 - foto's: Joanna Vunderink, Petra van der Knaap - website: 1-2-appletree.nl - Alle rechten zijn voorbehouden aan San Bao Praktijk.

Deze website gebruikt cookies voor analytische doeleinden. Uw privacy blijft gewaarborgd. Cookie policy