wat is shiatsu

voedingEen belangrijk onderdeel van de TCM is voeding. Vroeger paste een Chinese arts eerst de voeding aan en keek daarna of een verdere behandeling nodig was. De voeding is een advies en geen aanvullende therapie.

Thermische werking van voeding

De adviezen die ik geef zijn gebaseerd op de Traditionele Chinese geneeskunde (TCM). De TCM kijkt op een andere manier naar voeding dan wij in het Westen gewend zijn. Zo heeft elk voedingsmiddel een thermische werking. Dit houdt in dat een voedingsmiddel koud, verfrissend, neutraal, warm of heet van temperatuur is. Zo hebben tropische vruchten een thermisch koude werking om de mensen in die gebieden verkoeling te geven. Maar kunnen voor ons te koud zijn waardoor uiteindelijk onze verteringsenergie verzwakt (de Qi van de Maag en Milt). Je hebt namelijk energie nodig om het voedsel te kunnen verteren. Als deze energie is verzwakt kunnen er verschillende klachten ontstaan. Niet alleen in de spijsverteringsorganen maar overal in het lichaam omdat voeding de Qi (levensenergie) aanvult.

Slijm

Nederlanders eten veel zuivelproducten (melk, yoghurt, kaas). Naast de koude thermische werking veroorzaken deze producten veel slijm. Mensen die bijvoorbeeld slijm in hun neus hebben kunnen zuivelproducten het beste een paar weken vermijden. Verschillende cliënten merkten het verschil.

Heet

Bij opvliegers is het aan te raden minder hete voedingsmiddelen te nuttigen. Laat bijvoorbeeld eens de koffie, alcohol en chocola een tijdje staan. Ook kerrie, blauwe schimmelkaas en lamsvlees hebben een hete temperatuur. En tomatensoep kan juist verkoeling geven.

De 5 smaken

Het is aan te raden in elke maaltijd de vijf smaken te laten terugkomen. Dit zijn zuur (houtelement), bitter (vuurelement), zoet (aarde-element), scherp (metaalelement) en zout (waterelement) en hebben elk een eigen werking. Zuur trekt samen, zoet harmoniseert, scherp verspreidt de energie (handig bij verkoudheden) en de zoute smaak doet de energie dalen en koelt. Omdat bitter de spijsvertering kalmeert is het aan te raden bij elke maaltijd iets bitters te nuttigen zoals een handje rucola of witlof. Ook is de bittere smaak goed voor het hart (bitter in de mond maakt het hart gezond).

Op de site www.juttakoehler.nl kunt u interessante artikelen lezen over voeding volgens de TCM.

 

terugbutton

Copyright © 2012 - 2024 - foto's: Joanna Vunderink, Petra van der Knaap - website: 1-2-appletree.nl - Alle rechten zijn voorbehouden aan San Bao Praktijk.

Deze website gebruikt cookies voor analytische doeleinden. Uw privacy blijft gewaarborgd. Cookie policy